top of page
IMG_3545.JPG
Οδηγός επιβίωσης στη Βουδαπέστη

Ουγγαρία

Είμαι το μόνο άτομο που όταν ακούει Βουδαπέστη σκέφτεται τη Θεοπούλα και τη Σόφη από το παρα πέντε ? Ίσως. Έχοντας αυτές τις δύο θεούλες κατά νου σίγουρα θα χρειαστούμε και εμείς ένα οδηγό επιβίωσης για το ταξίδι μας.

Αν σκοπευεις να επισκεφθείς τη Βούδα και την Πέστη τότε η καλύτερη συμβουλή που έχω είναι να κανονίσεις μια ξενάγηση από τους εθελοντές free walking tours, μια ομάδα νεαρών ντόπιων που σου δείχνουν τα πιο σημαντικά σημεία της Βούδας και της Πέστης. Για εμάς ήταν πολύ βοηθητικό στοιχείο διότι με αυτό τον τρόπο δημιουργήσαμε μια σφαιρική εικόνα της Βουδαπέστης και ήταν πιο εύκολο για εμάς να την ανακαλύψουμε.

Πέρα από αυτό φυσικά μάθαμε και την ιστορία της Βουδαπέστης, το πως δημιουργήθηκε και διάφορα ενδιαφέροντα γεγονότα που σχετίζονται με αυτή την πανέμορφη πόλη.

https://www.freetour.com/budapest/budapest-free-tour

[Αυτή η ομάδα έχει και την επιλογή να εστιάσεις στους χώρους που έχουν σχέση με την ιστορία των Εβραίων της Βουδαπέστης, την παράδοση και την κουλτούρα τους, όπως επίσης να δεις τα διασημότερα αξιοθέατα συμπεριλαμβανομένου τη μεγαλύτερη συναγωγή στην Ευρώπη , και όχι μόνο. 

https://www.freetour.com/budapest/jewish-district-free-tour]

anastasia clear 15.png

Αναστασία 

24.04.2020

Τοποθεσία

Hungarian_Railway_136_map.png

Υστερόγραφο

IMG_8955.JPEG
IMG_8849.JPEG

Εμείς μείναμε στην πλευρά της Πέστης κοντά στην όπερα και συνεπώς κοντά σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Όσο ταξιδιάρης και αν είσαι πιστεύω πως η εμπειρία του μετρό και άλλων μέσων σε μια ξένη πόλη είναι απαραίτητη και επίσης σου γλυτώνει χρόνο κατά τη διαδικασία ανακάλυψης της πόλης.

IMG_2337.JPG
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram

Τα Must - see που θα σου πρότεινα εγώ είναι τα εξής:

  • Προμαχώνας των ψαράδων,ένα φρούριο του 19ου αιώνα με 7 πύργους παρατήρησης με πανοραμική θέα, καθώς και καφετέρια σε βεράντα. (Fisherman's Bastion)(Halaszbastya) 

  • Ναός του Ματθαίου (Matthias Church)(Mátyás-templom)

  • Κτίριο του Ουγγρικού κοινοβουλίου (Hungarian Parliament) (Orszaghaz)

  • Τα παπούτσια στις όχθες του Δούναβη,ένα μνημείο προς τιμήν των Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους το 1944-45, δίπλα στη γέφυρα των αλυσίδων

  • Βασιλική του Αγίου Στεφάνου (st.Stephen Basilica)/(Szent István Bazilika) 

  • Πάρκο της πόλης (Városliget), εκεί αν πας την περίοδο των Χριστουγέννων υπάρχει μια τεράστια πίστα για πατινάζ

  • Πλατεία ηρώων (Heroes’ square)/(Hősök tere)

  • Ιαματικά λουτρά Σέντσενυ (Széchenyi Baths and Pool)

  • Chain bridge

  • Elizabeth bridge

  • Liberty bridge

  • Νησί της Μαργαρίτας(margaret-island)/(margitsziget), το οποίο όταν πήγαμε εμείς ήταν πολύ φθινοπωρινό, με πολλά πορτοκαλί και κίτρινα φύλλα παντού 

Βόλτα στη Βουδαπέστη

Αν έχεις σκοπό να επισκεφτείς τα ιαματικά λουτρά, μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου το μαγιό, την πετσέτα ή το μπουρνούζι και τις παντόφλες σου, ώστε να αποφύγεις τις έξτρα χρεώσεις! Για να γλυτώσεις την ουρά στην είσοδο καλό θα ήταν να κλείσεις εκ των προτέρων το εισιτήριο σου από το διαδίκτυο και μην ανησυχείς, το εισιτήριο είναι ολοήμερο. Όμως η ιδανική ώρα να πας για να το απολαύσεις στο έπακρο είναι τις πρωινές ώρες, το αργότερο μέχρι τις 10 να είσαι εκεί, διότι μέχρι εκείνη την ώρα υπάρχει πολύ λίγος κόσμος και θα καταφέρεις έτσι να χαλαρώσεις περισσότερο , αλλά και να βγάλεις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες. 

https://www.getyourguide.com/szechenyi-thermal-bath-l3695/ 

Υ.Γ. Αν πρόκειται, να χρησιμοποιήσεις το μετρό για να φτάσεις στα λουτρά, μην ξεχάσεις να αγοράσεις εισιτήριο, επειδή στην στάση, Széchenyi Bath, υπάρχει τακτικός και αυστηρός έλεγχος. 

Γενικότερα η Βουδαπέστη είναι μια πολύ όμορφη Ευρωπαϊκή πόλη, με τρομερή αρχιτεκτονική, με μεγάλους καλαίσθητους ναούς και επιβλητικά δημόσια κτίρια. Οι ντόπιοι από την άλλη θα έλεγα πως μας απογοήτευσαν λιγάκι. Ήταν αρκετά αγενής και λιγότερο φιλόξενοι από ότι θα περίμενε κανείς. Φυσικά και υπάρχουν εξαιρέσεις όμως η γενική εντύπωση που μας άφησε η επίσκεψη μας στην πόλη ήταν αυτή.

Παρόλα αυτά, τα ντόπια προϊόντα είναι αρκετά νόστιμα και πολυποίκιλα. Το παραδοσιακό λικέρ, τα λουκάνικα, το πατέ χήνας, η πάπρικα, είναι μερικά από το πιο συνήθη προϊόντα που μπορείς να προμηθευτείς από παντού, από το super market μέχρι και από κατάστημα αναμνηστικών. Πέρα από το συσκευασμένα τρόφιμα όμως, μπορείς φυσικά να γευτείς και την παραδοσιακή ουγγρικη κουζίνα, η οποία είναι εξίσου νόστιμη και ιδιαίτερη. Η σούπα goulash ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για μένα αλλά και τα παραδοσιακά τους ζυμαρικά, τα Nokedli (Spaetzle) και φυσικά δεν ξεχνάω το μοναδικό παραδοσιακό τους γλυκό,Kürtöskalács Chimney Cake. 

Εμείς όπως θα δεις και από τις φωτογραφίες είχαμε παει το Νοέμβριο και συνεπώς πετύχαμε μια πολύ γιορτινή ατμόσφαιρα. Τα χριστουγεννιάτικα περίπτερα της Βουδαπέστης είναι από τα ομορφότερα στην ευρώπη και ως εκ τούτου έκαναν την εμπειρία μας ακόμα πιο μοναδική.

Μην ξεχνάς όμως πως όποια περίοδο και να ταξιδέψεις, η καλή παρέα, το καλό φαγητό και η θετική ενέργεια είναι τα μοναδικά εφόδια για να περάσεις αξέχαστα στο ταξίδι σου. 

Για αυτό το λόγο σου έφτιαξα μια λίστα με τα μέρη όπου μπορείς να απολαύσεις το φαγητό και τον καφέ σου:

  1. Van bistro (για καφέ και brunch)

  2. Espresso embassy (ωραίος καφές και ντόπια σνακ)

  3. Paprika Vendéglő (παραδοσιακό φαγητό- συνιστώ να κάνεις κράτηση)

  4. Stika Gastropub (για μπραντς - συνιστώ να κάνεις κράτηση γιατί είναι μικρό μαγαζάκι)

  5. Kiosk Pest (τέλειο μέρος για φαγητό και ποτό κοντά στην Elisabeth bridge)

  6. Menza Restaurant (πολύ καλό φαγητό - συνιστώ κράτηση για πιο γρήγορη εξυπηρέτηση)

  7. Le petit bistro (για πρωινό και brunch)

  8. Vintage Garden

 

Ελπίζω να περάσεις τέλεια και εσύ στο ταξίδι σου, όπως εμείς και μην ξεχάσεις να μοιραστείς τη δική σου μοναδική εμπειρία μαζί μας!

Σου άρεσε;Σου άρεσε;
bottom of page