top of page
IMG_7590.JPG

26/04/2020

Η διάθεση είναι διάφανα κρίνα

natalie clear 15.png

Νάταλη

Ο Γύρος Της Μέρας Σε Ογδόντα Κόσμους
 
Διάφανα Κρίνα

Στο άκουσμα της είδησης ότι τα Διάφανα Κρίνα εκδώσαν το δικό τους βιβλίο, η συγκίνηση ήταν μονόδρομος. Προσπάθησα πολύ να βρω το βιβλίο στην Κύπρο αλλά δεν… Ο επιμένων όμως νικά. Δεν ήταν και τόσο δύσκολο να το βρω μιας και η Ελλάδα φημίζεται για τον κουλτουριάρικο χαρακτήρα της. Εκείνον τον καιρό η κολλητή μου βρισκόταν ακόμη Θεσσαλονίκη για σπουδές και έτσι με τον τρόπο της, βοήθησε να συναντηθούμε εγώ και αυτό το φανταστικό βιβλίο. Της έδωσα με κάθε λεπτομέρεια που θα το βρει και έτσι τον Ιούλιο του 2019 όταν πήγα για την αποφοίτησή της, μου το παρέδωσε.

Θυμάμαι ότι τις πρώτες λέξεις του βιβλίου τις διάβασα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στην προβλήτα που καθόμουν και περίμενα την Αναστασία να έρθει για μια χαλαρή βόλτα στην πόλη πριν από το νυχτερινό τραπέζι της αποφοίτησης. Η εικόνα του βιβλίου μπροστά από τον Θερμαϊκό ήταν αξέχαστη. Σε αυτό βοήθησε και η ώρα, μιας και όταν σουρουπώνει όλα γίνονται πιο ρομαντικά.  

Υστερόγραφο

IMG_7603.JPG

Ό,τι έγινε το θυμούνται και το θυμόμαστε.

Και για αυτό δεν χρειάζεται να μπλεχτούν τα χαρτιά και τα μολύβια. 

 

-Θάνος Ανεστόπουλος

Ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου είναι στίχοι τραγουδιών του συγκροτήματος. Στίχοι οι οποίοι όσο τους διαβάζεις τόσο περισσότερο θέλεις. Σου μιλάνε για αγάπη και για θάνατο ταυτόχρονα. Γιατί πρέπει να αγαπήσεις τον θάνατο για να τον αποδεχτείς και την αγάπη πρέπει να φοβάσαι μην τη χάσεις για να την εκτιμήσεις. Κάπως έτσι το σκεφτόταν και ο Θάνος Ανεστόπουλος (τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός του συγκροτήματος) όταν έγραφε τους στίχους. Εγώ τον Θάνο τον «αγάπησα» όταν πρωτάκουσα το τραγούδι «Ξανάρθαν τα σύννεφα». Είχε μια ευαισθησία αυτός ο άνθρωπος και μια ειλικρίνεια στον τρόπο που έγραφε. Δυστυχώς το 2016 έχασε τη μάχη με την καταραμένη αρρώστια και έτσι το τραγούδι «Θα πεθάνω ένα πένθιμο του Φθινόπωρου δείλι» έγινε κάτι περισσότερο από πραγματικότητα γιατί έφυγε όντως ένα δειλινό του Φθινόπωρου. Συγκεκριμένα, στις 3 Σεπτεμβρίου του 2016 το αγαπημένο μου διάφανο κρίνο σταμάτησε να γράφει στίχους που μιλούν στη ψυχή σου και να συνθέτει τραγούδια που κρατάνε συντροφιά.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
IMG_7609.JPG
IMG_7593.JPG

Οι λέξεις είναι μικρές για να περιγράψεις τέτοια βιβλία. Πρόκειται για βιβλίο γραμμένο από πολλά χέρια, μα ντυμένο από μια κοινή αγάπη, την αγάπη για τα ποιήματα. Όταν το διαβάσεις θα καταλάβεις. Ο Θάνος θα σε καθοδηγήσει μέσα από τα κείμενα του και οι στίχοι του Παντελή Ροδοστόγλου θα σε καθηλώσουν.

IMG_7607.JPG

Κι ας φυσάνε οι ανέμοι κι ας κυλάει η βροχή κι ας ρωτούν τα ποτάμια κι ας πεθαίνουμε ξένοι 

κάθε τι που ανασαίνει τρυφερά νοσταλγεί μες στους πάγους της γης 

ένα γέλιο ζεστό σαν φωτιά αναμμένη

Γιορτάζουμε για τις χαμένες μέρες μας

και γι’ αυτές που θα κερδίσουμε.

 

Εκείνα που δεν λησμονούμε

Εκείνα που μελαγχολούμε.

Τα εκείνα εκεί που νοσταλγούμε

Εκείνα που πεθαίνουμε.

Εκείνα που όλο ξαναζούμε

Εκεί, με εκείνα μένουμε.

 

Σιωπή τώρα παρακαλώ.

Ακούστε τα εκείνα.

                                  -Διάφανα Κρίνα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_7601.jpg
IMG_7606.JPG
IMG_7581.JPG
90394168_237484884060043_646725116320389

Υ.Γ. Η τελευταία σελίδα του βιβλίου κρύβει μια έκπληξη!

Σου άρεσε;Σου άρεσε;
bottom of page