top of page
66391502_2539442619400789_83981176159390

Ξέρω μια πόλη μαγεμένη

Θεσσαλονίκη

Τελειώνοντας την Τρίτη λυκείου ένιωθα ο πιο μπερδεμένος άνθρωπος! Θα έπρεπε να πάρω μια απόφαση που ίσως θα μου άλλαζε τη ζωή. Είχε φτάσει η ώρα που θα επέλεγα όχι μόνο τι θα σπουδάσω αλλά και που. Όχι δεν ήμουν από τα παιδιά που ήξεραν από νωρίς τι επάγγελμα θα ακολουθήσουν, αντιθέτως μέχρι να φτάσω τα 17 άλλαξα καμιά δεκαριά επαγγέλματα στο μυαλό μου. Φυσικά η μεγάλη μου αγάπη ήταν πάντοτε το γράψιμο γι΄αυτό και το επάγγελμα του συγγραφέα πάντα με «γυρόφερνε». Τελικά, οι λίγες επιλογές που είχα για τα πανεπιστήμια της Ελλάδας ανάλογα με τα μαθήματα που επέλεξα, μαζί με τα λόγια του συμβούλου σπουδών με έκαναν να επιλέξω τη δημοσιογραφία. Κι ενώ όλα εκείνα τα χρόνια του σχολείου ήθελα να μείνω στη γενέτειρα μου πόλη να σπουδάσω, όταν τελείωσα το λύκειο όλα μέσα μου άλλαξαν. Η Ελλάδα φάνταζε για μένα η καλύτερη επιλογή! Έτσι κι έγινε, λίγο το πείσμα μου να κάνω αυτό που θέλω, λίγο ο τελικός βαθμός των παγκύπριων εξετάσεων, λίγο η τύχη που ήταν με το μέρος μου…κατάφερα να περάσω στην ομορφότερη πόλη της Ελλάδας!

46456309_2165554086789646_86874114861228
20180329_191644.jpg

Κι εσύ τώρα που διαβάζεις αυτό το άρθρο βρίσκεσαι σε αυτή τη θέση ή θέλεις να βρεθείς σε αυτή τη θέση. Αυτό το άρθρο θα αποτελέσει για σένα έναν πολύ εξυπηρετικό οδηγό για τα φοιτητικά σου χρόνια.

20180304_122738.jpg
natalie clear 15.png

Νάταλη

04/05/2020

Τοποθεσία

thessaloniki-a-thessaloniki-b-electoral-

Υστερόγραφο

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram

Αρχικά, αυτό που πρέπει να έχεις κατά νου είναι ότι η διαμονή σου θα παίξει τεράστιο ρόλο για το πόσο εύκολη θα είναι η ζωή σου στη Θεσσαλονίκη. Ένα διαμέρισμα στο κέντρο είναι ό,τι καλύτερο, μιας και το κέντρο της Θεσσαλονίκης έχει τα πάντα! Μην χάσεις τον χρόνο σου ψάχνοντας σπίτια εκτός κέντρου, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να ταλαιπωρηθείς. Λίγο οι απεργίες του ΟΑΣΘ ( Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης) λίγο τα πανεπιστήμια που είναι στο κέντρο (πέραν από κάποιες σχολές και τα ΤΕΙ που βρίσκονται εκτός κέντρου) είναι σοβαρά επιχειρήματα για να επιλέξεις ένα ωραίο, μικρό αλλά άνετο διαμερισματάκι στο κέντρο. Τα ενοίκια δεν έχουν τεράστια οικονομική διαφορά από αυτά που είναι εκτός κέντρου. Οι τιμές διαφέρουν ανάλογα και με τον σπιτονοικοκύρη, γι’ αυτό σου προτείνω να δεις αρκετά σπίτια και να επιλέξεις όχι το σπίτι αλλά τη γειτονιά που σε κάνει να νιώθεις ασφαλής! Γιατί το σπίτι θα το διαμορφώσεις όπως θέλεις εσύ αλλά σκέψου ότι η γειτονιά που θα επιλέξεις θα είναι για σένα δεύτερη οικογένεια, θα πρέπει να σου προσφέρει ζεστασιά και ασφάλεια.

Ξέρω μια πόλη μαγεμένη

Είμαι σίγουρη πως μετά το κεφάλαιο διαμονή, έρχεται στο μυαλό σου το κεφάλαιο ΦΑΓΗΤΟ. Σ ’αυτό το σημείο πρέπει να πείσεις τους γονείς σου ότι δεν πρόκειται να πεινάσεις! Αντιθέτως υπάρχει τεράστια πιθανότητα να πάρεις αρκετά κιλά τον πρώτο χρόνο μιας και η Θεσσαλονίκη φημίζεται για τους ωραίους της μεζέδες! Θα βρεις τα πάντα, από γυράδικα και ταβέρνες μέχρι γκουρμέ εστιατόρια για εξαιρετικές περιπτώσεις. Κι όλα αυτά, κοντά μεταξύ τους, σαν μια μικρή γειτονιά επιλογών φαγητού. Φυσικά για τους φοιτητές υπάρχει και η λέσχη του κάθε πανεπιστημίου, η οποία έχει ωραία φαγητά και σου προσφέρει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Αν είσαι γλυκατζής σου εγγυώμαι ότι το γλυκό δεν θα λείψει από το τραπέζι σου! Υπάρχουν άπειρα ζαχαροπλαστεία για όλα τα γούστα, με εξαιρετικής ποιότητας γλυκά.

Όσον αφορά τη μετακίνησή σου, τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα σου κάνουν την καθημερινότητα πιο εύκολη. Τα δρομολόγια τους είναι τακτικά και όσον αφορά το βράδυ σταματάνε στις 00:00 και ξεκινάνε πάλι στις 05:00. Υπάρχει όμως και το βραδινό δρομολόγιο με το λεωφορείο 01N, το οποίο περνά κάθε 20-30 λεπτά. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις στη σελίδα του ΟΑΣΘ, https://oasth.gr/, ή ακόμη καλύτερα μπορείς να κατεβάσεις και την εφαρμογή του στο κινητό σου για να έχεις πρόσβαση οποιαδήποτε στιγμή.

 

Και τώρα πάμε στη φοιτητική / νυκτερινή ζωή, αυτό που υποψιάζομαι ότι σε καίει περισσότερο απ’ όλα! Δεν θα περάσεις καλύτερα χρόνια στη ζωή σου, από αυτά που θα ζήσεις σαν φοιτητής! Μπαράκια, ταβέρνες, κρασάδικα, clubs, καφετέριες, μπυραρίες, ξενυχτάδικα, τα πάντα όλα! Δεν θα ξέρεις τι να πρωτοκάνεις και το μαγικό είναι ότι όσες φορές και να πας σε όλα αυτά δεν τα βαριέσαι. Το καλύτερο απ’ όλα είναι οι συναυλίες που αρχίζουν Μάϊο – Ιούνιο. Η παρουσία των αγαπημένων σου καλλιτεχνών σε σκηνές εξωτερικού χώρου σε συνδυασμό με την «μυρωδιά» της αρχής του Καλοκαιριού θα σε πετάξουν σε μέρη ονειρεμένα. Και φυσικά μην ξεχνάμε την μάζωξη σε σπίτια φίλων και συμφοιτητών, όπου και θα κάνεις τα καλύτερα ξενύχτια!

H γνωστή βόλτα στον Λευκό Πύργο, στην νέα παραλία και στο λιμάνι είναι πραγματικά το καλύτερο φάρμακο! Αυτό σου εγγυώμαι ότι θα το κάνεις σχεδόν καθημερινά και θα σε ηρεμεί απίστευτα αυτή η βόλτα. Μια βόλτα όμως και σε άλλες περιοχές για παράδειγμα στα κάστρα είναι εξίσου μοναδική μιας και η Άνω Πόλη είναι από τις ομορφότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης και η θέα που σου προσφέρει είναι μαγευτική. Να θυμάσαι ότι αυτή η πόλη είναι μαγική γιατί οι μουσικοί του δρόμου που θα βρίσκεις στους δρόμους θα σε συντροφεύουν στις βόλτες σου, με τη μουσική τους. Η ενέργειά τους και τα τραγούδια τους θα χαίρονται με τη χαρά σου, θα σου συμπαραστέκονται στα άσχημα, θα αγωνιούν με την αγωνία σου, θα βρεις κοντά τους έναν καλό φίλο.

Μια συμβουλή που θα σου έδινα είναι να κάνεις όσα περισσότερα ταξίδια και εκδρομές σε άλλα μέρη της Ελλάδας μπορείς. Θα έχεις αρκετό ελεύθερο χρόνο, θα κάνεις παρέες όλο τρέλα και αυτό είναι ένας φοβερός συνδυασμός για να γνωρίσεις τον κόσμο! Με λίγα χρήματα και με ευκαιρίες που βγάζουν οι αεροπορικές εταιρείες θα γεμίσεις με αναμνήσεις για την υπόλοιπη σου ζωή.

 

Σου αφήνω μερικές επιλογές για φαγητό και διασκέδαση:

 

Ταβέρνες

  • Ουζερί - Το Γεντί (Ι.Παπαρεσκα αρ.13(μπροστά στις παλιές φυλακές, στο πιο ψηλό σημείο της Άνω Πόλης μπροστά στο Επταπύργιο)

  • Ούζο Μέλαθρον (Καρύπη 21, κέντρο πόλης)

  • Κιβωτός γεύσεων (Πατριάρχου Ιωακείμ 26, περιοχή Ροτόντα)

  • Λόλα (για θαλασσινά, Αγαπηνού 10, περιοχή Καμάρα)

  • Τρεις κι εξήντα (Αγίας Θεοδώρας 7, κέντρο, κοντά στην πλατεία Αγ. Σοφίας)

  • Φουλ του Μεζέ (Κατούνη 3, Λαδάδικα)

  • Το Ελληνικό(Στρ. Καλλάρη 9)

  • "Ροσινιόλ" Μουσική Ταβέρνα (Αθήνας 21& Ηροδότου, Άνω Πόλη)

  • Το Σπίτι του Πασά (Απόστολου Παύλου 35, Άνω Πόλη)

  • Ο κήπος του Θερμαϊκού (Νικηφόρου Φωκά 2, περιοχή Λευκός Πύργος)

 

Καφετέριες

  • Πρώτο Πάτωμα (Τσιμισκή 97)

  • Το Διατηρητέο (Ικτίνου 12, περιοχή Αγ. Σοφίας)

  • Το Παλιό Καφωδείο ή Καφεθέατρο ( Ιουστινιανού 3, Κέντρο Πόλης)

  • Cin Cin (Ικτίνου 22, περιοχή Αγ. Σοφίας)

  • Ενοχές (Πλ. Ναυαρίνου 15)

  • Pastaflora Darling Cafe (Ζεύξιδος 6, περιοχή Αγ. Σοφίας)

  • Mon Frère (Καρόλου Ντηλ 6, Κέντρο πόλης)

  • mob cafe bar (Παπαδόπουλου 2, Κέντρο πόλης)

  • Τattooligans (Συγγρού 9, Περιοχή Βαλαωρίτου )

  • Εφημερίδα (Φιλικής Εταιρείας 11, Κέντρο Πόλης)

 

Θα μπορούσα να γράφω μέχρι αύριο για τις άπειρες επιλογές που έχεις για φαγητό, καφέ και διασκέδαση, σε αφήνω να ανακαλύψεις την πόλη μόνος σου…!

 

Υ.Γ. 1. Η Καμάρα θα είναι για πάντα σημείο συνάντησης για να δίνεις τα ραντεβού σου.

 

Υ.Γ.2. Η μπουγάτσα Γιάννης και η κρέπα Βαλεντίνο θα σημαδέψουν τα φοιτητικά σου χρόνια..

 

Υ.Γ.3 Οι φιλίες που θα κάνεις θα σε συντροφεύουν μια ζωή ακόμη κι αν αυτοί οι άνθρωποι δεν θα είναι μαζί σου στο μέλλον.

Σου άρεσε;Σου άρεσε;
bottom of page