top of page

Διεθνής Ημέρα Μουσείων

18 Μαϊου

Η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το 1977, με σκοπό να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία.

Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”. - ΕΛΛΑΔΑ,ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Κάθε χρόνο η σημερινή μέρα αφιερώνεται σε μια συγκεκριμένη θεματολογία που αφορά τα μουσεία και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Κοινωνική Συνοχή».

 

Τι καλύτερο λοιπόν από το κάνουμε μαζί μια αναδρομή σε κάποια από τα πιο εντυπωσιακά μουσεία στον κόσμο.

 

  • Το μουσείο της Ακρόπολης       

Πρόκειται για ένα μουσείο, που σου “δίνει στο πιάτο” μια θέα όλης της Αθήνας, ενώ θα το βρεις κοντά στον Παρθενώνα και συγκεκριμένα 300 περίπου μέτρα μακριά του. Επιπλέον η είσοδος στο μουσείο από τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου είναι συνδεδεμένη με την Ακρόπολη και μερικά άλλα σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία της Αθήνας.

Με την αρχιτεκτονική του να αποτελείται από τρεις διαφορετικές ιδέες η αρχιτεκτονική ομάδα του Bernard Tschumi Architects κατάφερε να μετατρέψει τις δυσκολίες και τους περιορισμούς της περιοχής σε προκλήσεις. Αποτέλεσμα αυτού η δημιουργία ενός αρχιτεκτονήματος με καθαρές γεωμετρικές γραμμές τονίζοντας, ταυτόχρονα, το χαρακτήρα της Αρχαίας Ελλάδας. Χαρακτηριστικό είναι το πως το κτίσμα του μουσείου διακρίνεται στη βάση, το μεσαίο τμήμα και την επίσκεψη, με το κάθε τμήμα να έχει σχεδιαστεί προκειμένου να καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες του κτιρίου. 

Τέλος είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η διαδρομή είναι στρατηγικά σχεδιασμένη για τους επισκέπτες, δίνοντας τη δυνατότητα για έναν αρχιτεκτονικό περίπατο πλούσιας χωροταξικής εμπειρίας που εκτείνεται από την αρχαιολογική ανασκαφή μέχρι τα γλυπτά του Παρθενώνα, πριν καταλήξει στη Ρωμαϊκή Περίοδο.

(Πηγές: https://www.theacropolismuseum.gr/el/content/iero-toy-asklipioy-sti-notia-klity-tis-akropolis), https://www.theacropolismuseum.gr/sites/default/files/enimerotiko_deltio_arhitektonikoy_shediasmoy_0.pdf)

shutterstock_1063335011-thumb-large.jpg
night_view_of_the_museum_eastern_facade1
natalie clear 15.png
anastasia clear 15.png

Νάταλη & Αναστασία

18/05/2020

Τοποθεσία

black-and-white-earth-png-6.png

Υστερόγραφο

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram

Μια βόλτα στο μουσείο

  • Μουσείο φυσικής ιστορίας στο Λονδίνο

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου είναι από τα διασημότερα του είδους του και παρουσιάζει, με εκθέματα και διαδραστικές τεχνικές, την εξέλιξη του πλανήτη, των ορυκτών, των ζώων αλλά και των ανθρώπων.

Διαθέτει συλλογές με μεγάλη ιστορική και επιστημονική αξία, που περιλαμβάνουν αντικείμενα από τομείς όπως,η βοτανική,η εντομολογία,η ορυκτολογία,η παλαιοντολογία και η ζωολογία.Οι σκελετοί δεινοσαύρων είναι από τα πιο δημοφιλή εκθέματα που φιλοξενεί, όπως και τα δείγματα αρειανών μετεωριτών και οι ανακαλύψεις του Δαρβίνου.Φυσικά όταν το επισκεφθείς δεν μπορείς να παραλείψεις την βιβλιοθήκη του Μουσείου η οποία περιέχει εκτενείς συλλογές από βιβλία, περιοδικά, χειρόγραφα, έργα τέχνης και συλλογές που συνδέονται με την εργασία και την έρευνα των επιστημονικών κλάδων.(Πηγές:https://toptraveller.gr/poi/natural-history-museum-london/ ,https://twoboysandhope.gr/mouseio-natural-history-london/, https://www.cnn.gr/taksidi/protaseis/story/131557/pente-moyseia-me-eleytheri-eisodo-sto-londino)

1280px-Natural_History_Museum_London_Jan
IMG_20171228_122540.jpg
  • Μουσείο Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης

Πρόκειται για ένα μουσείο τέχνης το οποίο σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Φρανκ Λόιντ Ράιτ και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα του 20ού αιώνα.

Πήρε το όνομα του ιδρυτή του, Σόλομον Ρ. Γκούγκενχαϊμ. Οι δύο άνδρες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κατασκευή του μουσείου δεν το είδαν ποτέ ολοκληρωμένο. Το μουσείο, που τελικά η κατασκευή του άρχισε το 1956, άνοιξε τον Οκτώβριο του 1959. Στη μόνιμη συλλογή του περιλαμβάνονται έργα διαφόρων καλλιτεχνικών ρευμάτων, όπως του Ιμπρεσιονισμού, του Μεταϊμπρεσιονισμού και της Μοντέρνας τέχνης, ενώ φιλοξενεί ειδικές εκθέσεις κατά τη διάρκειας της χρονιάς.

Το κτίριο ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ το 2019.

Σήμερα, είναι ταυτόχρονα ένα ζωτικό πολιτιστικό κέντρο, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα και η καρδιά ενός διεθνούς δικτύου  μουσείων.

(Πηγή: https://www.elculture.gr/blog/article/mouseio-gkoygkenxaim-neas-iorkis-giortazei/)

 

​​

architecture-srgm-exterior-heald-no-date
installation-srgm-artistic-license-2019-
  • Chichu Art Museum, Japan

Τo Chichu Art Museum είναι ένα από τα πολλά μουσεία τέχνης του νησιού Naoshima της Ιαπωνίας και είναι δημιουργία του αρχιτέκτονα Tadao Ando. Πρόκειται για ένα μοναδικό μέρος σκέψης για τη φύση και τους ανθρώπους όπως το χαρακτήρισαν. Είναι υπόσκαφο και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε ο επισκέπτης να βιώνει συνεχείς αλλά απρόσμενες εναλλαγές ποιοτήτων του φυσικού φωτός κατά μήκος μιας προγραμματισμένης διαδρομής. Αυτό επιτυγχάνεται με μια πληθώρα αιθρίων ή ημιυπαίθριων χώρων που αποτελούν ή περάσματα ή εκθεσιακούς χώρους, ή και τα δύο ταυτόχρονα. Το μουσείο σχεδιάστηκε εξ αρχής για τα εκθέματα που φιλοξενεί μόνιμα, των Claude Monet, James Turrell και Walter de Maria και έτσι η αρμονία υπερισχύει  στη σύνθεση. Παρόλο που είναι υπόγειο, το φυσικό φως χύνεται και οι εκφράσεις των έργων και των χώρων αλλάζουν κάθε μέρα και κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εποχών.

  • Ατόμιουμ στις Βρυξέλλες 

Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα των Βρυξελλών, δίπλα στο Στάδιο Βασιλιά Βαλδουίνου στο Πάρκο Χέυζελ . Κατασκευασμένο για την Παγκόσμια Έκθεση των Βρυξελλών και με ύψος 103 μέτρων, το  μνημείο Ατόμιουμ αναπαριστά την κυψελίδα ενός κρυστάλλου σιδήρου. Τα παράθυρα στην κορυφαία σφαίρα του κτιρίου παρέχουν μια πανοραμική θέα των Βρυξελλών. Άλλες σφαίρες έχουν εκθέσεις της δεκαετίας του 1950, ενώ τρεις ανώτερες σφαίρες που δεν διαθέτουν κάθετη υποστήριξη δεν είναι ανοιχτές στο κοινό για λόγους ασφαλείας.

Σχεδιασμένο αρχικά για να διαρκέσει μόνο έξι μήνες, το σχέδιο του αρχιτέκτονα Αντρέ Βατερκέυν επέζησε και κατέστη δημοφιλές τουριστικό μέρος, σε σημείο που μερικοί πιστεύουν πως είναι ένα εθνικό σύμβολο του Βελγίου που ανταγωνίζεται το Μάννεκεν Πις

(Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%84%CF%8C%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%BC)

  • Μουσείο του Λούβρου

Και ποιος δεν έχει ακούσει για το μουσείο αυτό; Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο, στο κέντρο του Παρισιού. Στο μουσείο θα βρεις 35.000 έργα τέχνης,με το πρώτο έργο τέχνης που προστέθηκε στη συλλογή να είναι ο πίνακας της Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι τον 16ο αιώνα. Οι μόνιμες συλλογές του μουσείου καταλαμβάνουν συνολικά έκταση 60.600 τετραγωνικών μέτρων και ανάμεσα σε αυτές είναι και οι ελληνικές, που καλύπτουν 25 αίθουσες. 

Το Λούβρο, προτού πάρει την σημερινή καθεαυτού του μορφή αποτελούσε αρχικά φρούριο τον 12ο αιώνα, ενώ τον 14ο αιώνα μετατράπηκε σε παλάτι. Η σημερινή του ένδοξη μορφή χρονολογείται τον 15ο αιώνα, όμως το σημείο κατατεθέν του μουσείου, οι γυαλινες πυραμίδες, ήταν προσθήκη του 1989 από τον αρχιτέκτονα Ι.Μ. Πέι. 

Σύγχρονο, γυάλινο και αυστηρά γεωμετρικό, το έργο παραμένει σημείο αναφοράς και, μαζί, μια ρηξικέλευθη πρόταση του ιάπωνα αρχιτέκτονα Πέι στον διάλογο κλασικού και μοντέρνου. Ισως να διχάζει ακόμα...

(Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/news/471217/i-pyramida-toy-loyvroy-i-monterna-pinelia-sto-istoriko-ktirio-toy-moyseioy-poy-dihazei)

 

Στην παρακάτω εικόνα θα δεις 20 ενδιαφέροντα γεγονότα που δεν ήξερες για το μουσείο και μερικά από τα εκθέματά του.

20-interesting-facts-about-the-louvre-mu

Τα μουσεία αποτελούν αναμφισβήτητα ένα πολύτιμο κομμάτι της κουλτούρας και του πολιτισμού κάθε χώρας όπως επίσης και ένα συνδετικό κρίκο της Παγκόσμιας κοινότητας. Τι καλύτερο λοιπόν από το να επισκεφτείς μερικά από τα ωραιότερα μουσεία του κόσμου έστω και ψηφιακά μετατρέποντας τον εαυτό σου σε  ταξιδιώτη του κόσμου από την άνεση του σπιτιού σου.

 

Λαμβάνοντας υπόψην την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει δημιουργήσει ένα ψηφιακό χάρτη στον οποίο μπορείς να περιηγηθείς εύκολα και γρήγορα σε όλα τα μουσεία του πλανήτη και να ενημερωθείς για τις σημερινές και επερχόμενες εκδηλώσεις του κάθε μουσείου ξεχωριστά.  http://imd.icom.museum/ 

Έλα μαζί μας να κάνουμε μια βόλτα σε αυτά τα υπέροχα μουσεία:

 

  1. Θέατρο Μουσείο του Νταλί στην Ισπανία (Dali Theatre-Museum)https://www.salvador-dali.org/en/museums/dali-theatre-museum-in-figueres/visita-virtual/

  2. Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν στην  Ουάσιγκτον (Smithsonian National Museum of Natural History) https://naturalhistory2.si.edu/vt3/NMNH/z_tour-022.html

  3. Η Μικρή Γκαλερύ στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι (The Petite Galerie du Louvre | Louvre Museum) https://petitegalerie.louvre.fr/visite-virtuelle/saison5/

  4. Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο (British Museum) https://artsandculture.google.com/streetview/british-museum-outdoor/kgGLcCoZprYp5g?sv_lng=-0.1262010760492558&sv_lat=51.51837964202294&sv_h=27.89715073450663&sv_p=12.7240501556429&sv_pid=W5HOvQpKYBs_w6ZdekH_3A&sv_z=1

Σου άρεσε;Σου άρεσε;
bottom of page