top of page
106912112_1168883820130490_6670414312510
Ιστορίες που έχουν συμβεί
ΜΕΡΟΣ Β'

Το γεγονός ότι ένα τραγούδι βασίστηκε και γράφτηκε επάνω σε μια αληθινή ιστορία με πρωταγωνιστές ανθρώπους που έζησαν πριν από εμάς δημιουργεί ένα απίστευτο μυστήριο που όλους μας εξιτάρει. Και ποιος δεν θα’ θέλε να μάθει τι ακριβώς συνέβη πίσω από αυτούς τους καλογραμμένους στίχους…Οι πραγματικές ιστορίες που κρύβονται πίσω από αγαπημένα μας τραγούδια είναι πολύ περισσότερες απ΄ όσο νομίζουμε. Γι’ αυτό και εμείς δίνουμε συνέχεια του προηγούμενού μας άρθρου «Ιστορίες που έχουν συμβεί» και σας παρουσιάζουμε πέντε ακόμη τραγούδια με θησαυρό τους μοναδικές ιστορίες!

natalie clear 15.png

Νάταλη

05/07/2020

Υστερόγραφο

1) Ζητάτε να σας πω - Αττίκ

Για τη Μαρίκα Φιλιππίδου τη δεύτερη σύζυγό του, ο Αττίκ γράφει το βαλσάκι "Είδα Μάτια". Το τραγούδι αυτό εκφράζει όχι μόνο τον καλλιτέχνη αλλά και όλες τις ευαίσθητες ψυχές και αποθεώνεται από το κοινό του. Αυτό λοιπόν το κομμάτι γίνεται η αφορμή να γραφτεί ένα άλλο, ακόμη πιο έντονο κι ερωτικό τραγούδι. Η ιστορία έχει ως εξής: Ο Αττίκ έχει χωρίσει με τη Μαρίκα Φιλιππίδου, την οποία όμως αγαπάει ακόμη βαθιά. Ένα βράδι η Μαρίκα με τον δεύτερο σύζυγό της επισκέπτεται τη Μάντρα(καλλιτεχνικός όμιλος που δημιούργησε ο Αττίκ, με τραγουδιστές και άλλους αυτοσχέδιους παρουσιαστές, μίμους με διάφορες και πολλές δημόσιες εμφανίσεις και εκδηλώσεις στην Αθήνα) και κάθονται στις πρώτες θέσεις. Οι υπόλοιποι θεατές την αναγνωρίζουν και αρχίζουν τα πειράγματα προς τον Αττίκ. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να φωνάζουν ρυθμικά το "Είδα μάτια", το τραγούδι που της είχε γράψει ο μεγάλος καλλιτέχνης. Με βουρκωμένα μάτια κι έναν κόμπο στο στομάχι, ο Αττίκ σηκώνεται από το πιάνο του και φεύγει προς τα καμαρίνια. Επικρατεί αμηχανία στο κοινό που δεν ξέρει τι να περιμένει. Ωστόσο παραμένουν όλοι στη θέση τους και μετά από δέκα λεπτά αποζημιώνονται με τον πιο απίθανο τρόπο. Ο Αττίκ επιστρέφει στη σκηνή έχοντας συνθέσει μουσικά και στιχουργικά ένα τραγούδι. Ο τίτλος του; "Ζητάτε να σας πω".

 

Πηγή: www.lifo.gr

2) Που'σαι Θανάση - Γιώργος Ζαμπέτας

 

Ο Θανάσης που αναφέρεται στο τραγούδι ήταν ένας τακτικός θαμώνας ενός μαγαζιού της οδού Πατησίων, όπου εμφανιζόταν ο Γιώργος Ζαμπέτας. Ο θαυμαστής του τραγουδιστή του έλεγε συχνά: «Ε, ρε Ζαμπέτα. Ξέρεις από πού έρχομαι για να δω το κάδρο σου;». Μετά από τις πολλές επισκέψεις ο μαέστρος τον έμαθε και όταν τον έβλεπε να μπαίνει στο μαγαζί του φώναζε, «που’ σαι Θανάση». Κάποια στιγμή ο φανατικός θαυμαστής σταμάτησε να πηγαίνει στο μαγαζί με αποτέλεσμα ο Ζαμπέτας άρχισε να μονολογεί: «που ‘σαι Θανάση». Δεν είναι γνωστό αν ο στιχουργός άκουσε τον Ζαμπέτα και έγραψε τους στίχους ή αν ο ίδιος ο μαέστρος το είχε «παραγγείλει». Ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης ή «Τσάντας» συνήθιζε να γράφει στίχους κατά παραγγελία. Το σίγουρο είναι πως το τραγούδι έφτασε στα χέρια του Ζαμπέτα αμέσως μετά τον θάνατο του στιχουργού. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο τραγουδιστής στη βιογραφία του, επιστρέφοντας από μια σειρά εμφανίσεων στο εξωτερικό, πληροφορήθηκε τα άσχημα νέα για τον χαμό του φίλου του. Αμέσως πήγε στο σπίτι του για να συλλυπηθεί τη σύζυγό του. Η χήρα τον ενημέρωσε πως ο άντρας της λίγο πριν φύγει από τη ζωή, της ζήτησε να δώσει στον Ζαμπέτα τους στίχους για ένα τραγούδι. Ήταν οι στίχοι για τον Θανάση, οι οποίοι συγκίνησαν διπλά τον τραγουδιστή. Τόσο λόγω της ανάμνησης του θαυμαστή του όσο και για την απώλεια του αγαπημένου του συνεργάτη.

 

Πηγή :  www.mixanitouxronou.gr

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram

Ιστορίες που έχουν συμβεί

3) Φραγκοσυριανή - Μάρκος Βαμβακάρης

 

Ο ερωτικός αυτός ύμνος του μεγάλου ρεμπέτη γράφτηκε μετά από μια και μοναδική... ματιά! Ο ίδιος ο Μάρκος ο Βαμβακάρης έχει αποκαλύψει το πως του είχε έρθει η έμπνευση.

 

«Εγώ, όταν έπαιζα και τραγουδούσα, κοίταζα πάντα κάτω, αδύνατο να κοιτάξω τον κόσμο, τα έχανα. Εκεί όμως που έπαιζα, σηκώνω μια στιγμή το κεφάλι και βλέπω μια ωραία κοπέλα. Τα μάτια της ήταν μαύρα. Δεν ξανασήκωσα το κεφάλι, μόνο το βράδυ την σκεφτόμουν, την σκεφτόμουν... Πήρα, λοιπόν, μολύβι κι έγραψα πρόχειρα: Μία φούντωση, μια φλόγα έχω μέσα στην καρδιά Λες και μου 'χεις κάνει μάγια Φραγκοσυριανή γλυκιά... Ούτε και ξέρω πως την λέγανε ούτε κι εκείνη ξέρει πως γι' αυτήν μιλάει το τραγούδι. Όταν γύρισα στον Πειραιά, έγραψα τη Φραγκοσυριανή».

 

Πηγή: www.newsbeast.gr

4) Το Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας - Μάνος Λοΐζος

 

Οι πρώτες πενιές του θρυλικού ζεϊμπέκικου ακούστηκαν από τον τζουρά του παλιού ρεμπέτη Γιώργου Μουφλουζέλη. Ο Μάνος Λοϊζος, ωστόσο, ήθελε το κάτι παραπάνω. Πείθει τον Θανάση Πολυκανδριώτη να αφήσει το μπουζούκι του και να πάρει και αυτός έναν παλιό τζουρά και να συμμετάσχει. Εκείνο το όργανο, όμως, ήταν τόσο παλιό που πλέον δεν μπορούσε να κουρδιστεί και τα φάλτσα διαδέχονταν το ένα το άλλο. Όλοι, λοιπόν, άρχισαν να τα παρατάνε και να λένε πως το τραγούδι δεν πρόκειται να «βγει» και πως καλό θα ήταν ο Λοϊζος να προχωρήσει στο επόμενο. Ο Πολυκανδριώτης παρατάει τον παλιό τζουρά και όλα δείχνουν να είναι στον αέρα.

Ο Μάνος Λοϊζος, ωστόσο, δεν ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Αποφασίζει με τη βοήθεια ενός τετρακάναλου που υπήρχε στο στούντιο να γράψει το τραγούδι κομμάτι- κομμάτι. Έγραφαν το τραγούδι όσο ο τζουράς ήταν κουρδισμένος. Όταν ξεκουρδιζόταν σταματούσαν. Τον ξανακούρδιζαν και συνέχιζαν. Έτσι το τραγούδι γράφτηκε επί της ουσίας με τη βοήθεια του... μοντάζ!

 

Πηγή: www.newsbeast.gr

5) Jeremy- Pearl Jam

   Στίχοι / Μουσική: Έντι Βέντερ, Τζεφ Άμεντ

 

Το Jeremy είναι βασισμένο στην αληθινή ιστορία ενός δεκαπεντάχρονου μαθητή που αυτοκτόνησε μέσα στην τάξη με τους συμμαθητές του, στο Γυμνάσιο Ρίτσαρντσον στο Τέξας.

Στις 8 Ιανουαρίου του 1991 το πρωί, ο νεαρός Τζέρεμι Ντελ καθυστέρησε λίγο στο μάθημα. Όταν μπήκε στην τάξη, του ζητήθηκε από την καθηγήτρια να φέρει από το γραφείο του διευθυντή ένα χαρτί εισόδου για την καθυστέρησή του. Ο Τζέρεμι βγήκε από την τάξη και επέστρεψε με ένα περίστροφο. Προχώρησε στα μισά της τάξης και είπε «Κυρία, έφερα αυτό για το οποίο πήγα πραγματικά». Στη συνέχεια, έβαλε το περίστροφο στο στόμα του και αυτοκτόνησε.

Ο τραγουδιστής της μπάντας, Έντι Βέντερ, διάβασε την είδηση στις εφημερίδες και έγραψε το τραγούδι Τζέρεμι που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1992.

 

Πηγή : umano.gr

Και όλες αυτές οι ιστορίες κάτω από τα «φώτα» της αγάπης και της νοσταλγίας δημιούργησαν αυτά που λέμε σήμερα... «μουσικά θαύματα». 

 

Υ.Γ. Θα ακολουθήσουν παρόμοια άρθρα. Γιατί το να γνωρίζεις τον πολιτισμό σου είναι ίσως ένα από τα πολυτιμότερα πράγματα που μπορείς να αποκτήσεις! 

Σου άρεσε;Σου άρεσε;
bottom of page